Karotkový koláč

Těsto:

200 g hladké mouky

40 g másla

1 – 2 žloutky

15 g droždí

Mléko, sůl, cukr

Náplň:

150 g karotky

50 g jablka

40 g sucharů

30 g cukru

1 – 2 vejce

2 lžíce šlehačky

1 žloutek

Rozinky, citronová kůra

 

Z mouky, mléka, droždí, žloutků, másla, soli a cukru si připravíme těsto a necháme je zkynout. Karotku a jablko nastrouháme, přidáme drcené suchary, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, vejce a šlehačku a vše zlehka zamícháme. Z těsta uděláme dva bochánky a necháme je na plechu ještě asi 5 minut kynout. Potom z nich rukama vytvarujeme dva koláče, okraje potřeme žloutkem a střed vyplníme uvedenou směsí. Ve středně vyhřáté troubě upečeme koláče do zlatova