Karotkový koláč
Těsto:
200 g hladké mouky
40 g másla
1 – 2 žloutky
15 g droždí
Mléko, sůl, cukr
Náplň:
150 g karotky
50 g jablka
40 g sucharů
30 g cukru
1 – 2 vejce
2 lžíce šlehačky
1 žloutek
Rozinky, citronová kůra
Z mouky, mléka, droždí, žloutků, másla, soli a cukru si připravíme těsto a necháme je zkynout. Karotku a jablko nastrouháme, přidáme drcené suchary, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, vejce a šlehačku a vše zlehka zamícháme. Z těsta uděláme dva bochánky a necháme je na plechu ještě asi 5 minut kynout. Potom z nich rukama vytvarujeme dva koláče, okraje potřeme žloutkem a střed vyplníme uvedenou směsí. Ve středně vyhřáté troubě upečeme koláče do zlatova