Celerová omáčka

100 g celeru

80 g másla

60 g hladké mouky

4 dl vývaru (hovězí, rybí aj.)

1 dl smetany

1 středně velká cibule

Sůl, cukr, ocet, celý pepř, bobkový list

 

Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou krátce zasmahneme, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem, promícháme a do husta vyvaříme. Oloupaný celer nakrájíme na velmi jemné kostičky a v malém množství vývaru je uvaříme doměkka. Krátce před dovařením přidáme malé množství octa a cukru. Na uvařený celer nacedíme omáčku, do níž jsme vmíchali smetanu, a odstavíme.

Omáčka je vhodná k hovězímu nebo rybímu masu (podle toho, jaký vývar použijeme). Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo jemný knedlík.