Okurková omáčka
80 g másla
60 g hladké mouky
80 g kořenové zeleniny
1 menší cibule
3 dl silného hovězího vývaru
1 dl smetany
1 dl mléka
120 g kyselých okurek
Sůl, cukr, ocet, celý pepř, tymián, bokový list, nové koření
Na dvou třetinách másla zlehka osmažíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli. Zaprášíme ji moukou, krátce zasmahneme, osolíme, okořeníme a zalijeme studeným vývarem. Dobře vše rozšleháme, přidáme slupky z okurek a omáčku asi hodinu vaříme. Potom do ní přilijeme mléko, přivedeme ji k varu, odstavíme a přecedíme. Dochutíme ji cukrem a převařeným octem. Naposled do ní přimícháme smetanu, oloupané okurky nakrájíme na kostičky, zlehka je osmažíme na zbývající části másla a přidáme do omáčky. Omáčka je vhodná k vařenému hovězímu žebru.