Zahradnický krém

40 g hladké mouky

80 g másla

50 g karotky

50 g chřestu

50 g celeru

50 g hrášku

50 g květáku

50 g kapusty

1 dl šlehačky

2 žloutky

¾ l vývaru (hovězí, drůbeží, zeleninový)

Sůl, pepř, muškátový květ, petrželka

 

Karotku, kapustu a celer nakrájíme na kostičky a květák rozebereme na růžičky. Zeleninu zalijeme poloviční dávkou vývaru a necháme vařit. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji a okořeníme, zalijeme zbývajícím vývarem a náležitě provaříme později přidáme vařenou zeleninu, překrájený chřest a sterilovaný hrášek. Dobře provařenou polévku zjemníme žloutky rozmíchanými se šlehačkou a dále ji nevaříme. Každou porci posypeme sekanou petrželkou.