Zahradnický krém
40 g hladké mouky
80 g másla
50 g karotky
50 g chřestu
50 g celeru
50 g hrášku
50 g květáku
50 g kapusty
1 dl šlehačky
2 žloutky
¾ l vývaru (hovězí, drůbeží, zeleninový)
Sůl, pepř, muškátový květ, petrželka
Karotku, kapustu a celer nakrájíme na kostičky a květák rozebereme na růžičky. Zeleninu zalijeme poloviční dávkou vývaru a necháme vařit. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji a okořeníme, zalijeme zbývajícím vývarem a náležitě provaříme později přidáme vařenou zeleninu, překrájený chřest a sterilovaný hrášek. Dobře provařenou polévku zjemníme žloutky rozmíchanými se šlehačkou a dále ji nevaříme. Každou porci posypeme sekanou petrželkou.