Rajské jablko

(Lycopersiconesculentum)

 

Jedním z nejrozšířenějších druhů zeleniny ve světě jsou rajčata. Pěstuje se mnoho odrůd – od drobných, ani ne 1 cm velkých plodů až po velkoplodné, měřící často až přes 10 cm v průměru. Plody jsou převážně červené v různých odstínech, existují však i odrůdy s plody bílými, žlutými či nafialovělými.

Rajčata mají mnohostranné kuchyňské použití. Hodí se k přípravě salátů, předkrmů, polévek, hlavních jídel, omáček, dezertů, nápojů apod. Jsou bohatá na provitamín A, apod. Jsou bohatá na provitamín A, dále obsahují vitamíny B1, PP, C a z minerálních látek draslík, sodík, vápník, železo, měď aj. V nezralých zelených rajčatech je solanin, který se nesmí požít ve větším množství je však obsažen převážně ve slupce, takže jej snadno odstraníme, když zelené plody oloupeme.