Uzená rajčata

Uzená rajčata se hodí hlavně na jednoduché a chutné saláty, do omáček nebo na jednohubky. Po přidání cukru nebudou po vyuzení příliš hořká.
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba uzení: 30 minut
  • Teplota v udící komoře: 30 °C

Ingredience
  • 20 zralých rajčat
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • cukr

Na uzení rajčat si připravíme takové množství dřeva či pelet, aby vystačilo na 30 minut uzení. Na uzení zeleniny se nejlépe hodí dřevo z ovocných stromů, ale samozřejmě můžeme použít jakékoliv dřevo či pelety. Vhodná je zde udírna s dobrou regulací teploty, ideálně elektrická nebo digitální
Rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny a vyskládáme je do pekáčku. Následně rajčata potřeme trochou oleje, osolíme, opepříme a lehce pocukrujeme. Když je komora udírny vyhřátá na 30 °C vložíme do ní pekáček s rajčaty a udíme 30 minut. Kontrolujeme, aby teplota v komoře udírny byla po celou dobu uzení 30 °C. Uzená rajčata necháme vychladnout a skladujeme v lednici ve vzduchotěsné dóze.