Příprava před sušením

Mrkev, celer, petržel, brukev a kapustu očistíme a nakrájíme na slabé plátky nebo nudličky, případně je nastrouháme na struhadle. Před sušením je 2 – 4 minuty ovaříme v mírně osolené vodě a necháme důkladně okapat.

Cibuli a pór oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, případně je ještě rozebereme na jednotlivé kroužky. Nepředvařujeme je.

Zelený hrášek (vyloupaný) vaříme 3 – 4 minuty v neosolené vodě.

Zeleninovou nať opereme, zbavíme lodyh a sušíme při nižší teplotě. Můžeme ji také svázat do svazečků a sušit zavěšenou.

Sušenou zeleninu uchováváme v temnu ve skleněných nádobách, nejlépe se zabroušenou zátkou. Před kuchyňskou úpravou ji namočíme na 2 – 3 hodiny do studené vody.

Důkladně usušeno zeleninu můžeme také jemně rozemlít a uchovat buď každý druhý samostatně, nebo v různých směsích. Z mleté sušené zeleniny se dají rovněž připravit ochucené soli, vhodné k přípravě nálevů na saláty, ke kořenění grilovaných jídel apod. Se solí mícháme zeleninu v poměru 1:1.