Rychlokvašné okurky

Mladé okurky bez stopek namočíme na 1 – 2 minuty do studené vody. Potom je kartáčkem důkladně odrhneme a opláchneme pod tekoucí vodou. Naskládáme je těsně vedle sebe do sklenic, dřevěných soudků nebo do kameninových nádob a proložíme je koprem, nakrájeným křenem a vinnými či višňovými listy. Zalijeme je základním nálevem teplým 60°C a zatížíme dřevěným víkem, na něž položíme kámen (ve sklenicích je upevníme bukovými vzpěrami). Uložíme je oři teplotě 18 – 20°C a za několik dnů okurky vykvasí. (Bílé zakalení není závada, je to příznak mléčného kvašení).

Podobně připravujeme rychlokvašené okurky s česnekem, ale použijeme nálev ochucený kořeninovou směsí č. IV (podle chuti můžeme dát více česneku).