Příprava zeleninových pokrmů v pečící fólii
Nejnovější způsob tepelné úpravy je příprava pokrmů ve speciální pečící fólii. Nedochází při něm ke ztrátě chuťových a vonných látek obsažených v zelenině, pokrmy si zachovávají specifickou chuť, k pečení nemusíme použít tuk a v neposlední řadě má význam i to, že nám odpadne mytí nádobí.
Do fólie vložíme upravenou a ochucenou zeleninu, nejčastěji plněnou, nebo zeleninové směsi s různými doplňky – masem, rybami, drůbeží aj. Oba konce fólie stočíme a převážeme drátkem. Horní stranu fólie několikrát propíchneme jehlou. pokrm Vložíme do středně vytopené trouby. Při teplotě 180 – 220°C jej pečeme podle velikosti, množství a druhu použité zeleniny 20 – 40 minut fólie dobře snáší i nízké teploty, takže si můžeme připravit jídlo předem, nechat je zmrazit a zmrazené vložit přímo do trouby. V tom případě se doba pečení prodlouží o 5 – 10 minut.