Bulharská sarma
400 g mletého masa (hovězí, vepřové, skopové)
100 g vařené rýže
1 větší cibule
50 g slaniny
8 listů hlávkového zelí
200 g kysaného zelí
1 dl kyselé smetany nebo jogurtu
50 g sádla
1 vejce
3 lžíce protlaku
Sůl, pepř, mletá paprika
Mleté maso, vařenou rýži, vejce a polovinu jemně nakrájené cibule ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a promícháme. Zelné listy spaříme horkou vodou, a když okapou, naplníme je masovou směsí a svineme do závitků. Na rozpuštěné slanině a jemně nakrájené cibuli krátce podusíme kysané zelí a vmícháme k němu rajský protlak. Polovinu dušeného zelí vložíme do nádoby vymazané sádlem, na ně dáme zelné závitky a přikryjeme je zbytkem soli. Závitky zapékáme 30 – 40 minut ve středně teplé troubě. 15 minut před dohotovením je zalijeme kyselou smetanou nebo jogurtem.
Podáváme s bílým chlebem nebos pečenými brambory.