Bulharská sarma

400 g mletého masa (hovězí, vepřové, skopové)

100 g vařené rýže

1 větší cibule

50 g slaniny

8 listů hlávkového zelí

200 g kysaného zelí

1 dl kyselé smetany nebo jogurtu

50 g sádla

1 vejce

3 lžíce protlaku

Sůl, pepř, mletá paprika

 

Mleté maso, vařenou rýži, vejce a polovinu jemně nakrájené cibule ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou a promícháme. Zelné listy spaříme horkou vodou, a když okapou, naplníme je masovou směsí a svineme do závitků. Na rozpuštěné slanině a jemně nakrájené cibuli krátce podusíme kysané zelí a vmícháme k němu rajský protlak. Polovinu dušeného zelí vložíme do nádoby vymazané sádlem, na ně dáme zelné závitky a přikryjeme je zbytkem soli. Závitky zapékáme 30 – 40 minut ve středně teplé troubě. 15 minut před dohotovením je zalijeme kyselou smetanou nebo jogurtem.

Podáváme s bílým chlebem nebos pečenými brambory.