Celerový nákyp s květákem a šunkou

200 g celeru

200 g květáku

200 g šunky

80 g másla

40 g hladké mouky

60 g tvrdého sýra

2 žemle

1/8 l smetany

4 vejce

Sůl, bílý pepř, petrželka, muškátový květ, strouhanka

 

Oloupaný celer uvaříme doměkka, a když trochu vychladne, nahrubo jej nasekáme. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka. Ze dvou třetin másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji, okořeníme a zalijeme smetanou. Provaříme ji na hustou kaši a necháme vychladnout. Potom do ní přidáme ve vodě máčené žemle, vejce a rozsekaný celer. Vše promícháme a dáme ve formě vymazané máslem a vsypané strouhankou péci. Před dokončením naklademe na povrch šunkové kornoutky naplněné růžičkami květáku, posypeme vše strouhaným sýrem a sekanou petrželkou a zapečeme.