Celerový nákyp s květákem a šunkou
200 g celeru
200 g květáku
200 g šunky
80 g másla
40 g hladké mouky
60 g tvrdého sýra
2 žemle
1/8 l smetany
4 vejce
Sůl, bílý pepř, petrželka, muškátový květ, strouhanka
Oloupaný celer uvaříme doměkka, a když trochu vychladne, nahrubo jej nasekáme. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka. Ze dvou třetin másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Osolíme ji, okořeníme a zalijeme smetanou. Provaříme ji na hustou kaši a necháme vychladnout. Potom do ní přidáme ve vodě máčené žemle, vejce a rozsekaný celer. Vše promícháme a dáme ve formě vymazané máslem a vsypané strouhankou péci. Před dokončením naklademe na povrch šunkové kornoutky naplněné růžičkami květáku, posypeme vše strouhaným sýrem a sekanou petrželkou a zapečeme.