Fazolky na smetaně
400 g fazolek
100 g slaniny
40 g másla
1/8 l smetany
1 menší kopr
40 g hladké mouky
Sůl, pepř, kopr, citronová šťáva
Fazolové lusky očistíme, zbavíme tuhé hřbetní nitky, překrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s máslem a nakrájenou cibulkou osmažíme. Přidáme mouku, krátce zasmahneme, osolíme a opepříme. Přidáme jemně nakrájený kopr a zalijeme vše smetanou. Jakmile se začne zahuštěná smetana vařit, přidáme uvařené fazolky, krátce je zavaříme a odstavíme. Ochutíme je citronovou šťávou.
Fazolky jsou vhodnou letní večeří nebo je podáváme k vařenému, pečenému či dušenému masu.