Květák s jehněčím masem

600 g jehněčí kýty nebo plece

400 g květáku

40 g hladké mouk

2 malé cibule

1 dl bílého vína

1 dl šlehačky

2 žloutky

60 g másla

Sůl, bílý pepř, petrželka

 

Jehněčí maso nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě. Když je skoro měkké, přidáme k němu růžičky očištěného květáku a společně je uvaříme doměkka. Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z masa a květáku a náležitě provaříme. Vzniklou omáčku ochutíme vínem, solí a pepřem. Nakonec do ní vmícháme žloutky se šlehačkou a odstavíme. Omáčku nacedíme na jehněčí maso a květák a při podávání posypeme jednotlivé porce nasekanou petrželkou.