Plněné okurky

2 středně velké zelené okurky

200 g telecího masa

200 g vepřového masa

60 g másla

1 vejce

2 žemle

1 menší cibule

40 g hladké mouky

Sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová kůra, strouhanka

 

Maso jemně umeleme. Přidáme do něho namočené a vymačkané žemle, vejce a nastrouhanou cibuli. Osolíme je, ochutíme pepřem, muškátovým oříškem a nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme. Když je směs řídká, přidáme do ní trochu strouhanky. Pevné, rovné okurky oloupeme, podélně překrojíme na polovinu a vnitřek vydlabeme lžící. Jednotlivé půlky osolíme, naplníme masovou náplní, přiložíme k sobě a převážeme nití nebo slabým motouzem. (Můžeme je ještě zabalit do hliníkové fólie). Okurky vložíme do vymaštěné nádoby, mírně je podlijeme vodou nebo vývarem a pod poklicí dusíme 20 – 30 minut. dušené okurky vyjmeme a šťávu vydusíme, až zůstane jen tuk. Zasypeme jej hladkou moukou, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem, provaříme a procedíme. Okurky zbavené nitě nakrájíme na plátky. Jednotlivé porce přelijeme šťávou a podáváme je s vařeným bramborem nebo rýží.