Uzené kukuřičné klasy

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Počet porcí: 4
  • Doba uzení: 60 minut
  • Teplota v udící komoře: 140 °C
 

Ingredience
  • 4 kukuřičné klasy s listy
  • olej
  • sůl a pepř

Na uzení kukuřičných klasů si připravíme dostatečné množství dřeva na hodinové uzení. Na kukuřici se nejlépe hodí dřevo z ořechovce, které má jemnou vůni. Lze ovšem použít jakékoliv dřevo či pelety, záleží na konkrétním typu vaší domácí udírny.
Kukuřičné klasy rozbalíme a odstraníme z nich všechny "vlasy". Rozbalujeme je opatrně, aby všechny listy zůstaly spojené s klasem a abychom následně mohli klasy zpět zabalit.
Kukuřičné klasy musíme před grilováním namočit, aby nebyly vysušené a aby dobře násákly koření. Do velké mísy nalijeme vodu a přidáme dostatečné množství soli, cca 1 lžíci soli na litr vody. Mícháme tak dlouho, dokud se všechna sůl nerozpustí. Po té do misky s roztokem namočíme klasy i s listy na přibližně 1 hodinu. Roztoku musí být dostatečné množství, aby klasy byly celé ponořené.
Po uplynulém čase klasy znovu opatrně rozbalíme, osušíme, lehce potřeme olejem, osolíme a opepříme. Zabalíme je zpět do listů.
Komoru udírny již máme předehřátou na 140 °C a můžeme tedy vložit kukuřičné klasy na rošt. Udit budeme celou 1 hodinu, kdy teplota v komoře musí být po celou dobu 140 °C.