Velikonoční nádivka s kopřivami
4 – 5 žemlí
4 vejce
80 g másla
400 g uzeného masa (krkovička, plec)
1/8 smetany
Asi 100 g kopřivových listů
Sůl, bílý pepř, muškátový květ, strouhanka
Žemle z předchozího dne oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pokropíme je smetanou, osolíme, okořeníme a přidáme k nim vařené, na kostičky nakrájené maso a dvě třetiny másla (vymíchané se žloutky). Zlehka zamícháme. Zapékací misku vytřeme zbývajícím máslem a vysypeme strouhankou. Bílky se špetkou soli vyšleháme na sníh a přidáme do něho jemně nasekané kopřivové lisy. Sníh přimícháme do nádivky, naplníme formu a zvolna pečeme do zlatova.
Vhodnou přílohou je hlávkový salát se smetanou.