Zapečené zelné flíčky

250 g těstovinových flíčků

600 g hlávkového zelí

80 g slaniny

40 g másla

2 vejce

1/8 l smetany

1 větší cibule

Sůl, pepř, muškátový květ, strouhanka, petrželka

 

Slaninu nakrájíme na nudličky, rozpustíme a společně s pokrájenou cibulí zapěníme. Zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme horkou vodou a po okapání je vložíme na cibuli se slaninou. Osolíme je, opepříme a dusíme. Těstoviny uvaříme doměkka, propláchneme, necháme okapat a smícháme s dušeným zelím. Pekáček vytřeme syrovým máslem, vysypeme strouhankou, vložíme do něho flíčky se zelím a dáme je na 10 minut zapéci. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme je, okořeníme a přidáme drobně nasekanou petrželku. Touto směsí zalijeme flíčky se zelím a zapečeme je do zlatova.

Podáváme samostatně nebo jako přílohu k uzenému či pečenému masu.