Zapečené zelné flíčky
250 g těstovinových flíčků
600 g hlávkového zelí
80 g slaniny
40 g másla
2 vejce
1/8 l smetany
1 větší cibule
Sůl, pepř, muškátový květ, strouhanka, petrželka
Slaninu nakrájíme na nudličky, rozpustíme a společně s pokrájenou cibulí zapěníme. Zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme horkou vodou a po okapání je vložíme na cibuli se slaninou. Osolíme je, opepříme a dusíme. Těstoviny uvaříme doměkka, propláchneme, necháme okapat a smícháme s dušeným zelím. Pekáček vytřeme syrovým máslem, vysypeme strouhankou, vložíme do něho flíčky se zelím a dáme je na 10 minut zapéci. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme je, okořeníme a přidáme drobně nasekanou petrželku. Touto směsí zalijeme flíčky se zelím a zapečeme je do zlatova.
Podáváme samostatně nebo jako přílohu k uzenému či pečenému masu.