Závitky z hlávkového salátu
2 hlávkové saláty
60 g másla
200 g mletého telecího masa
1 žemle
3 lžíce šlehačky
2 žloutky
20 g hladké mouky
Sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová šťáva
Hlávkový salát rozpůlíme a spaříme v osolené vodě. Jednotlivé půlky si rozložíme na prkénko a necháme vychladnout. Z mletého masa, namočené žemle, žloutků, soli, pepře a muškátového oříšku si připravíme náplň. Položíme ji na spařený salát, jednotlivé půlky ztvarujeme do závitků a dusíme je na másle. Krátce před dohotovením závitky zlehka zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme šlehačkou, přivedeme k varu a ihned odstavíme. Zakápneme je citronovou šťávou. Při podávání je můžeme pospat nastrouhaným sýrem a ozdobit jinou zeleninou. Podáváme je s několika vařenými brambory jako zeleninový předkrm.