Zeleninové fondue

400 g tvrdého sýra

1 ½ dl bílého vína

5 cl třešňovice

20 g kukuřičného škrobu

1 dl smetany

50 g sterilovaných žampionů

Česnek, muškátový oříšek, pažitka, estragon, kerblík, bílý pepř

 

Pánev vytřeme stroužkem česneku, vlijeme do ní víno a necháme je zahřát. Do teplého vína postupně přidáváme na drobné kostky nakrájený sýr a za stálého míchání ho rozpustíme, až vznikne hladká, středně zahoustlá hmota. Přidáme do ní škrob rozmíchaný ve smetaně a necháme přejít varem. Zalijeme ji třešňovicí, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Nakonec vmícháme jemně nakrájenou pažitku, estragon a kerblík a na plátky nakrájené žampiony. Fodue podáváme na stůl na speciálním kahanu. Zvlášť předkládáme vařenou nebo sterilovanou zeleninu nakrájenou na jednotlivá sousta (můžeme ji doplnit plátky šunky, uzeniny, bílého chleba apod.).