Zeleninový perkelt
1 malý květák
100 g karotky
100 g celeru
1 větší cibule
80 g slaniny
60 g másla
½ l zeleninového vývaru
150 g paprik
150 g rajčat
2 stroužky česneku
10 malých nakládaných cibulek
2 lžíce rajského protlaku
30 g hladké mouky
Sůl, sladká paprika
Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a sladkou papriku a zlehka osmahneme. Přimícháme rajský protlak a osolíme. Do tohoto základu postupně přidáváme nakrájenou karotku a celer, později na růžičky rozebraný květák, vyčištěné a nakrájené papriky a těsně před zahuštěním ještě nakrájená oloupaná rajčata, česnek a cibulky. Během dušení podléváme zeleninu vývarem. Zahustíme ji světlou jíškou máslovou a povaříme.