Zeleninový perkelt

1 malý květák

100 g karotky

100 g celeru

1 větší cibule

80 g slaniny

60 g másla

½ l zeleninového vývaru

150 g paprik

150 g rajčat

2 stroužky česneku

10 malých nakládaných cibulek

2 lžíce rajského protlaku

30 g hladké mouky

Sůl, sladká paprika

 

Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a sladkou papriku a zlehka osmahneme. Přimícháme rajský protlak a osolíme. Do tohoto základu postupně přidáváme nakrájenou karotku a celer, později na růžičky rozebraný květák, vyčištěné a nakrájené papriky a těsně před zahuštěním ještě nakrájená oloupaná rajčata, česnek a cibulky. Během dušení podléváme zeleninu vývarem. Zahustíme ji světlou jíškou máslovou a povaříme.